“Met adviesplaatsingen staan we niet meer voor verrassingen”

Penta Scala Rietvelden in Spijkenisse wil zo vroeg mogelijk weten hoe de doorstroom van leerlingen eruitziet. Met behulp van adviesplaatsingen en prognoses van CumLaude wordt dit gelukkig heel eenvoudig. Directeur Cees van Dijk: “We zijn altijd in control en dat geeft rust.”

Uitdagingen
Het is misschien wel de grootste onzekerheid van een schooljaar: hoe gaat een groep zich ontwikkelen en waar staan de leerlingen volgend jaar? Dat is op Scala Rietvelden niet anders. “We zijn ook nog een mavo-havoschool, waarbij we te maken hebben met dubbel geadviseerde leerlingen, afstroom van vwo naar havo en doorstroom van mavo naar havo”, zegt directeur Cees van Dijk. “Om te weten hoe we presteren én in te schatten hoe de klassen er volgend jaar uitzien, is het daarom belangrijk dat we goed zicht houden op de resultaten.”

CumLaude
Om dat zicht te creëren gebruikt de directeur de adviesplaatsingen in Somtoday, die zichtbaar worden in CumLaude. “Hierin leggen de afdelingsleiders na iedere toetsperiode vast hoe groot ze de kans achten dat een leerling overgaat naar het volgende jaar. De eerste periode mag dat globaal, denk aan 60%, maar vanaf de tweede periode vragen we scherpere inschattingen, zoals 80 of 90%. Dat is natuurlijk moeilijk, maar het geeft ons veel houvast. CumLaude verwerkt dit tot voorlopige plaatsingen, zodat je een goede prognose hebt van de leerlingaantallen volgend schooljaar.”

De waarde van prognoses
De prognoses helpen de school bijvoorbeeld de formatie voor volgend jaar te bepalen. “We weten al halverwege het jaar globaal waar we volgend schooljaar tekorten of overschotten kunnen verwachten. Hierdoor kunnen we al vroeg extra krachten werven, of één van onze docenten koppelen aan een andere Penta-school”, zegt Cees. Maar de grootste waarde is het inzicht in de onderwijsresultaten. “We hebben nu vroegtijdig zicht op de resultaten en hoe we gaan scoren op inspectienormen, zoals onderbouwsnelheid en bovenbouwsucces. Daardoor staan we nooit meer voor verrassingen en hebben we de tijd om goede interventies te plegen, zoals extra begeleiding voor leerlingen die dreigen af te stromen.”

“We weten vroegtijdig hoe we gaan scoren op inspectienormen”

Inzicht in trends
Daarnaast gaven de analyses uit CumLaude ook inzicht in een aantal opvallende trends. “We hadden de afgelopen jaren regelmatig leerlingen uit 3 of 4 vwo in 4 havo. Je zou verwachten dat die zich vrij makkelijk redden, maar we zagen juist dat die groep vaak onderpresteerde. Ook leerlingen die na hun mavo-diploma instromen op de havo bleven vaak achter. We begeleiden deze leerlingen nu intensiever en zien dat die aanpak werkt.” Een andere opvallende trend was de discrepantie tussen doorstroom in de onderbouw (hoog) en bovenbouwsucces (lager). “CumLaude hielp dit begrijpen. Leerlingen met een mavo/havo-advies zitten in de derde vaak nog op havo, maar krijgen het soms lastiger in 4 of 5 havo. Deze informatie helpt ons om kritisch te blijven kijken naar de doorstroom van onze leerlingen.”

In control
De resultaten van Scala Rietvelden worden ieder jaar besproken met de algemene directie en een kwaliteitsmedewerker van onze scholengroep via een audit. “Hierbij bespreken we onze prestaties op de vier indicatoren van de inspectie, met behulp van de CumLaude-analyses en bevindingen en verklaringen van afdelingsleiders. Vervolgens kunnen we dit gebruiken voor verbeterplannen en eenvoudig delen met de inspectie.” CumLaude geeft daarin zekerheid geeft Cees aan. “We weten altijd waar we staan, kunnen op het juiste moment bijsturen en kunnen dit eenvoudig verantwoorden. We zijn gewoon altijd in control en dat geeft rust.”